Republica Muntenegru

Condiţii de călătorie

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români pot intra în Muntenegru fără viză, pe baza unui paşaport valabil pentru o perioadă de 90 de zile într-un semestru.

În scop turistic, cetăţenii români pot intra în Muntenegru pe baza cărţii de identitate valabile pentru o perioadă de 30 de zile.

În cazul unei deplasări cu durata de peste 3 zile în acelaşi loc, cetăţenii români trebuie să se înregistreze la poliţie, într-un interval de 24 de ore de la momentul sosirii. De asemenea, înaintea părăsirii teritoriului acestui stat, cetăţenii români trebuie să anuleze înregistrarea făcută la autorităţi.

În cazul unei cazări la hotel sau în regim privat, proprietarul este obligat să efectueze această înregistrare, în termen de 12 ore de la sosire, respectiv să o anuleze la plecarea dumneavoastră.

Atenţie! Nerespectarea regimului şederii in Muntenegru se pedepseşte cu închisoare de la 5-30 zile.

Ambasada recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.


Transport public

Muntenegru dispune de două aeroporturi Podgorita şi Tivat (acesta operează numai în sezonul estival).

Prin aeroportul Podgorita şi cel de la Tivat, pe timpul verii, sunt legături directe cu principalele capitale europene şi 2-3 curse zilnice la Belgrad. Alte destinaţii curente: Viena, Milano, Paris, Frankfurt, Budapesta, Praga, Paris, Bruxelles, Londra.

Pe calea ferată există o singură rută Belgrad-Bijelo Polje-Podgorita-Bar, care asigura legătura cu Serbia fără a avea alte ramificaţii interne.

Din portul muntenegrean Bar pleacă curse de ferry-boat pe trei direcţii Bar-Bari (Italia)-Bar; Bar-Ancona (Italia)-Bar si Bar-Duress (Albania)-Bar.


Regimul medicamentelor

Medicamentele pot fi introduse în ţară numai pentru necesităţi personale, în baza reţetelor, fiselor de externare din spital sau alte documente în care este înscris diagnosticul, în original, în care se fac prescrierile de tratament.


Utilizarea cărţilor de credit

Moneda locală este euro.

În Muntenegru există un sistem bancar destul de dezvoltat. Se acceptă plata cu cărţile de credit la marile magazine, restaurante şi staţii de benzină.


Regimul animalelor de companie

Animalele de companie pot fi introduse în Muntenegru în baza unor dovezi privind starea de sănătate a animalelor şi situaţia vaccinărilor eliberate în ţara de domiciliu.

 

 

Inaugurarea cablului de transport energie electrică Italia - Muntenegru

18.11.2019

La data de 15.11.2019 a avut loc inaugurarea cablului submarin de transport energie electrică între Italia și Muntenegru. …

Participare la conferinţa economică "Synergy - A key to Regional Success"

24.10.2019

În perioada 24-25.10.2019 s-a desfăşurat conferinţa "Synergy - A Key to Regional Success" organizată de Camera de Comert a Muntenegrului. …

Participare la conferinţa "DFC 365"

22.10.2019

La data de 22.10.2019 s-a desfăşurat conferinţa "DFC 365" organizata de Atlantic Council of Montenegro pentru celebrarea primului an de la infiintarea departamentului Digital Forensic Centre. …